Ker v akciji sodeluje veliko društev in organizacij, so tudi aktivnosti, ki jih bomo izvajali v sklopu dogodka, zelo raznolike, pa vendar imajo vse skupen cilj – osveščati in informirati ljudi.

Aktivnosti v sklopu Projekta VIRUS in Projekta Ljubezen in spolnost:

  • Zaradi trenutne situacije bo akcija skoraj v celoti potekala preko socialnih omrežij v obliki informativnih objav, člankov, infografik, videoposnetkov, kvizov in še kako drugače, zato vas vabimo k spremljanju našega Facebook dogodka »Pripnimo si pentljo« in Instagram profila @pripnimosipentljo.

  • V nekaterih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Velenje, Kranj, Novo mesto in Ptuj, bodo obešene velike rdeče pentlje, Koprska promenada, Mesarski most in Blejski grad pa bodo rdeče osvetljeni.

Napisali in natisnili smo novo brošuro, ki jo je odobril NIJZ, pregledali pa so jo tudi sodelavci iz Legebitra-e, Drogarta, društva DIH in društva ŠKUC – Magnus.

  • Natisnili in obesili bomo informativne plakate in jih objavili tudi na oglasnih zaslonih na ljubljanskih mestnih avtobusih (v primeru, da se javni promet vzpostavi nazaj do 1. 12. 2020).

  • Razposlali bomo kondome, rdeče pentljice in brošure vsem, ki bodo za to prosili (šole, fakultete, zdravstveni domovi …).

  • Na svetovni dan boja proti aidsu, 1. 12. 2020, bo na našem Facebook dogodku in Instagram profilu potekala nagradna igra. V nagradni igri na Facebooku bo treba odgovoriti na vprašanje, v nagradni igri na Instagramu, pa boste morali objaviti svojo sliko z rdečo pentljo na story. Podrobnejše informacije o pogojih za sodelovanje in nagradah boste lahko našli na strani dogodka.

Aktivnosti v sklopu Društva DIH:

  • Na spletu bo objavljen blog, na družbenih omrežjih pa razne zgodbe in podatki (življenje osebe s hivom, statistika …)

Aktivnosti v sklopu Legebitra-e:

  • Tako društvo Legebitra kot NIJZ bosta 27. 11. 2020 organizirala strokovni/nacionalni posvet ob svetovnem dnevu AIDSa, ki bo potekal v obliki videokonference. Na posvetu bodo govorci med drugim govorili tudi o vplivu epidemije covida-19 na epidemijo HIV-a.

Organizatorji dogodka smo kljub prepovedi druženja našli način, da se povežemo in stopimo skupaj; pripeli smo si pentljo. S tem želimo pokazati, da se zavedamo resnosti problema, širiti pozitiven odnos in se predvsem boriti proti stigmatizaciji ljudi, ki živijo z virusom HIV. Člani Projekta VIRUS in Projekta Ljubezen in spolnost poleg podpore želimo nuditi tudi najrazličnejše informacije in osveščati javnost o okužbi z virusom HIV in AIDS-u, torej bolezenskem stanju, ki se lahko razvije po okužbi z virusom HIV. Več o projektih si lahko prebereš tukaj.