AKTUALNO

VAL 202 IN SEKUNDE REŠUJEJO

2023 je že 16. leto, odkar vsak oktober na Valu 202 poslušamo oddajo Sekunde rešujejo. Ko se je leta 2015 oblikovala prvotna ideja akcije Slovenija oživlja, je bilo edino logično, da se nam Val 202 pridruži kot medijski partner. Skupaj tako že osmo leto skrbimo, da je v Sloveniji čim manj nepotrebnih smrti zaradi srčnega zastoja.

Pretekle oddaje lahko poslušate na spodnji povezavi.

DNEVI ODPRTIH VRAT DISPEČERSKE SLUŽBE ZDRAVSTVA 2023 - DISPEČERSKI CENTER ZDRAVSTVA LJUBLJANA

V tednu od 16. 10. do 20. 10. 2023, ki je posvečen svetovnemu dnevu oživljanja, bodo v Dispečerski službi zdravstva (DSZ) potekali dnevi odprtih vrat. Namen odprtih vrat je osveščanje o pomenu klica na 112 in predstavitev delovanja DSZ ter delo zdravstvenega dispečerja. 

Dnevi odprtih vrat bodo potekali v Dispečerskem centru zdravstva Ljubljana (DCZL), ki se nahaja pod urgentnim blokom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.  Za več informacij in prijavo obiščite spodnjo povezavo.

SLOVENIJA OŽIVLJA! IMA SVOJO FACEBOOK STRAN

Slovenija oživlja je v preteklih letih z našim trudom in vašo pomočjo postala dogodek, ki presega okvire svetovnega dneva oživljanja. Zato se v letu 2023 selimo iz Facebook dogodka na lastno Facebook stran, kjer nas lahko spremljate skozi celo leto, predvsem pa v mesecu prve pomoči in dnevih okoli 16. oktobra. Vabimo vas, da nam sledite, všečkate naše objave in skupaj z nami dočakate svetovni dan oživljanja!

OBRAZEC ZA PRIJAVO DEFIBRILATORJA V BAZO AED DISPEČERSKE SLUŽBE ZDRAVSTVA

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je naprava, ki je nepogrešljiva v primeru srčnega zastoja, saj lahko le z zgodnjo defibrilacijo rešimo življenje. Z namenom čim boljše preglednosti in dostopnosti AED v primeru nujnega stanja Dispečerska služba zdravstva skrbi in redno ureja seznam vseh AED v Sloveniji. Ste lastnik ali imetnik AED? Potem vas vljudno vabimo, da izpolnite spodnji obrazec, s katerim boste prispevali k večji preglednosti in  ažurnosti seznama AED v Sloveniji. 

INTERVJUJI Z OSEBAMI Z IZKUŠNJO OŽIVLJANJA

V okviru akcije Slovenija oživlja! si želimo tematiko oživljanja približati tudi z deljenjem zgodb oseb, ki imajo osebno izkušnjo z oživljanjem. V sodelovanju z medijskim partnerjem akcije, Valom 202, tako pripravljamo intervjuje ter jih delimo v sklopu oddaj Sekunde rešujejo. Prispevke oddaje najdete na spletni strani Val 202 ter s klikom na spodnjo povezavo. 

KAJ JE SRČNI ZASTOJ?

V zbirki številnih zanimivih informacij si lahko preberete več o srčnem zastoju, oživljanju, uporabi defibrilatorja in najpogostejših vprašanjih o enem izmed najnujnejših stanj v prvi pomoči.  

BROŠURA S KLICEM NA 112, ŽIVLJENJE REŠITI SE DA

Kaj se zgodi, ko pokličem na številko 112? Kako poteka klic? Kaj je sploh Dispečerska služba zdravstva in kaj je naloga službe? Vse to in še več odgovorov na najpogostejša vprašanja ter ostale zanimive informacije izveste v brošuri, ki jo je za vas pripravila Dispečerska služba zdravstva, S klicem na 112, življenje rešiti se da. Nujno znanje vsakega, saj nesreča nikoli ne počiva. 

LOKACIJE PRIKAZOV OŽIVLJANJA 2022

S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate vse lokacije prikazov oživljanja, ki bodo potekali na več kot 50 lokacijah po vsej Sloveniji. 

ZBORNIK SLOVENIJA OŽIVLJA!

V sklopu akcije Slovenija oživlja! smo študenti medicine, člani Zveze študentov medicine Slovenije, izdali zbornik Slovenija oživlja! ob strokovni podpori članov Slovenskega reanimacijskega sveta in Rdečega križa Slovenije. Zbornik zajema osnove temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja ter najpogostejša vprašanja na temo oživljanja. Zbornik si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo.