Več o Slovenija oživlja! 2020

Kaj je Svetovni dan oživljanja?

Od leta 2013 obeležujemo 16. oktober kot Evropski dan oživljanja, ki se je pred tremi leti razširil in se preimenoval v Svetovni dan oživljanja. Na ta dan se strokovne in humanitarne organizacije celega sveta trudijo ozaveščati o pomembnosti hitre prepoznave in ukrepanja ob srčnem zastoju.

Kaj je Slovenija oživlja?

To je akcija Zveze študentov medicine Slovenije, ki se izvaja 16. oktobra, na Svetovni dan oživljanja. V okviru akcije se vsako leto poveže več strokovnih in humanitarnih organizacij, s katerimi skupaj poskušamo izobraževati in ozaveščati širšo javnost na področju prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja. Na ta dan se na različnih lokacijah po Sloveniji izvajajo prikazi oživljanja, s katerimi poskušamo približati temeljne postopke oživljanja čim večjemu številu ljudi ter obnoviti njihovo znanje prve pomoči.

Zakaj smo se odločili organizirati Slovenija oživlja kljub Covid-19?

Letošnja akcija bo potekala v znamenju pandemije Covid-19. Za organizacijo akcije Slovenija oživlja v tako zahtevnem času smo se odločili, ker menimo, da je znanje o prvi pomoči življenjskega pomena. Nikoli zares ne vemo, kdaj se lahko znajdemo v situaciji, ko je potrebno hitro priskočiti na pomoč in ukrepati z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja, zato je izredno pomembno to znanje utrjevati in nadgrajevati - letos virtualno.

Moja pesem lahko reši življenje! #MySongCanSaveLives

Letošnji moto svetovnega dne pa je “My Song Can Save Lives” / “Moja pesem lahko reši življenje”, zato smo k sodelovanju povabili tudi slovenske glasbenike ter ustvarili seznam znanih slovenskih pesmi, ki imajo pravi ritem za pravilno izvajanje oživljanja (100 - 120 udarcev na minuto).