VEČ O AKCIJI SLOVENIJA OŽIVLJA!

Kaj je svetovni dan oživljanja? 

Od leta 2013 obeležujemo 16. oktober kot evropski dan oživljanja, ki se je leta 2018 razširil po obsegu sodelujočih držav in se  preimenoval v svetovni dan oživljanja. Na ta dan si strokovne in humanitarne organizacije celega sveta  prizadevajo ozaveščati o pomembnosti hitre prepoznave in ukrepanja ob srčnem zastoju.

Kaj je akcija Slovenija oživlja? 

To je akcija ozaveščanja širše laične populacije o pomenu oživljanja, katere pobudnik je Zveza študentov medicine Slovenije. V sklopu akcije organiziramo več izobraževalnih dogodkov, vrhunec pa dogajanje doseže 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. V  okviru akcije se vsako leto poveže več strokovnih in humanitarnih organizacij, s katerimi skupaj poskušamo izobraževati in ozaveščati širšo javnost na področju prepoznave in ukrepanja v primeru  srčnega zastoja. Na ta dan se na različnih lokacijah po vsej Sloveniji izvajajo prikazi oživljanja, s katerimi  poskušamo približati temeljne postopke oživljanja čim večjemu številu ljudi ter jih spodbuditi k obnavljanju znanja prve pomoči.

Zakaj smo se odločili organizirati akcijo Slovenija oživlja? 

Za organizacijo akcije Slovenija oživlja! smo se odločili, ker menimo, da je znanje oživljanja življenjskega pomena. Nikoli ne vemo, kdaj se bomo znašli v situaciji, ko bo potrebno hitro priskočiti na pomoč in ukrepati z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja, zato je izredno pomembno to znanje utrjevati in nadgrajevati.

Oživljanje je rešilo moje življenje #CPRSavedMyLife

Moto svetovnega dneva oživljanja leta 2021 se je glasil: "CPR Saved My Life" / "Oživljanje je rešilo moje življenje", zato smo se odločili, da pomen hitrega pristopa in kakovostnega izvajanja oživljanja širši laični populaciji predstavimo s pomočjo zgodb oseb, ki imajo osebno izkušnjo z oživljanjem. Intervjuji so dostopni na spodnji povezavi. 

Moja pesem lahko reši življenje! #MySongCanSaveLives

Moto svetovnega dne v letu 2020 je bil “My Song Can Save Lives” / “Moja pesem lahko reši življenje”, zato smo k sodelovanju povabili slovenske glasbenike ter ustvarili seznam znanih slovenskih pesmi, ki imajo pravi ritem za pravilno izvajanje oživljanja (100 - 120 udarcev na minuto).  Arhiv pesmi s primernim ritmom za oživljanje si lahko ogledate na spodnji povezavi.