KDO SMO?

Projekt VIRUS je eden izmed javnozdravstvenih projektov Društva študentov medicine Slovenije. Društvo študentov medicine Slovenije (DŠMS) je neprofitna študentska organizacija, ki združuje študente medicine Univerze v Ljubljani. Projekt obstaja že od leta 1997, njegove najstarejše aktivnosti (akcija ob 1. decembru ter delavnice varne in zdrave spolnosti), pa potekajo še danes. Pri samem projektu gre za vzgojno-izobraževalni in zdravstveno-preventivni program, ki je namenjen širjenju znanja o varni in zdravi spolnosti ter preventivi pred širjenjem spolno prenosljivih okužb.

Letno izvedemo v slovenskih osnovnih in srednjih šolah več kot 100 delavnic varne in zdrave spolnosti, ki jih izvajamo že od samega začetka. Poleg teh delavnic staršem otrok šestih razredov osnovnih šol nudimo kratka predavanja o okužbi s HPV ter preventivi za zaščito pred razvojem bolezni, povezanih z okužbo.

Poleg delavnic in predavanj organiziramo tudi vseslovenske akcije ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti AIDS-u ter mnogo slovenskih in mednarodnih šolanj. Akcijo osveščanja organiziramo tudi ob svetovnem dnevu boja proti raku na materničnega vratu, v sodelovanju z Infekcijsko kliniko pa organiziramo tudi osveščanje o hepatitisu C in sodelujemo v Evropskem tednu testiranja.

Projekt Ljubezen in spolnost je eden izmed najstarejših javnozdravstvenih projektov Društva študentov medicine Maribor, saj deluje že kar 15 let. Primarni cilj projekta je na eni strani zmanjšati stigmatizacijo in vzpodbujati pogovore o tabu temah, ki so povezani s spolnostjo, na drugi strani pa zmanjšati negativne posledice, ki pridejo z neupoštevanjem varne spolnosti, kot so nezaželena nosečnosti ali spolno prenosljive okužbe. 

V sklopu projekta izvedemo letno več kot 40 delavnic splošnega spolnega izobraževanja na osnovnih in srednjih šolah, s čimer dosežemo čez 1200 dijakov. Dvakrat do trikrat na leto pa postavimo tudi stojnico v Mariboru (Evropark, mestni trg), kjer delimo promocijski material ter odgovarjamo na vprašanja mimoidočih. Poleg tega ima projekt precejšnjo zgodovino izvedbe kongresov – zadnji, imenovan Pot v pravo telo, je potekal leta 2019.