Pogosta vprašanja

Predstavljamo vam odgovore na najbolj pogosta vprašanja o bolezni COVID-19 in s tem povezanimi temami.

PRENOS OKUŽBE

 1. Kako se novi koronavirus prenaša? Ali se lahko prenaša preko zraka?

Novi koronavirus se prenaša z kapljičnim prenosom. To pomeni, da se nahaja v kapljicah, ko okužen človek kiha, kašlja, govori ali se smeje. Virus se ne more prenašati preko nepoškodovane kože. Za okužbo mora priti stik z našimi sluznicami: očmi, nosom ali usti. Te kapljice po nekaj sekundah padejo na tla in se ne prenašajo na velike razdalje, zato se zavarujemo tako, da smo na razdalji vsaj 2 metra drug od drugega.

Druga možnost prenosa je kontaktna. Ko kapljice padejo iz zraka se lahko zadržujejo na površini. Če se te površine dotikamo in se nato z neumitimi rokami dotikamo sluznic, se tudi tako lahko okužimo. Zato je potrebno pogosto umivanje ali razkuževanje rok in da smo pozorni, da se ne dotikamo obraza.

Kapljice se v zraku ne zadržujejo dolgo, zato se virus ne prenaša aerogeno (po zraku). To je možno le v nekaterih posebnih situacijah, s katerimi se v vsakodnevnem življenju ne srečujemo. Do t.i. aerosolizacije lahko pride pri medicinskih postopkih (jemanje brisa, intubacija, zobozdravstvo), zato so zdravstveni delavci, ki jih opravljajo, zaščiteni s posebno varovalno opremo. Takega prenosa pa se v vsakodnevnem življenju ne rabimo bati.

 1. Lahko domače živali prenašajo bolezen in kako naj ravnam zvezi z njimi?

Nobenih dokazov ni, da bi se domače živali lahko okužile z novim koronavirusom ali prenesle okužbo na človeka. Kakor na naše lase in kožo pa se lahko virus prime na njihovo dlako. Pri ravnanju z živalmi je vseeno potrebna previdnost. Roke si razkužimo ali umijemo pred in po kontaktu z živaljo.

Več o ravnanju z domačimi živalmi v času epidemije si lahko preberete na povezavi veterinarske fakultete.

 1. Ali je možen asimptomatski prenos?

Glavnina prenosa novega koronavirusa je z ljudi, ki imajo znake bolezni. Prenos je namreč kapljičen, torej se virus nahaja v kapljicah, ko okužen človek kiha in kašlja. pri asimptomatskem prenosu gre predvsem za prenos pri ljudeh, ki so bili v zelo tesnem stiku, na primer ožji družinski člani. Vseeno se je za trenutno situacijo najbolje obnašati, kot da smo vsi okuženi in ravnati v skladu s tem. Ne družimo se z ljudmi, ne hodimo na obiske in izlete, ostajamo doma, držimo se saj 2 m od drugih ljudi, ne dotikamo se obraza, pogosto si umivamo roke.

 1. Se lahko okužim preko časopisa in reklam, ki pridejo v nabiralnik?

Virus lahko preživi na površini, vendar je za okužbo potrebno, da ga zanesemo v svoje sluznice (se na primer dotikamo časopisa in nato pomencamo po očeh). Če se ne dotikate obraza in si po prelistanju časopisa ali reklam umijete ali razkužite roke, do okužbe ne pride.

 1. Se lahko okužim preko živil iz trgovine? Kako naj ravnam v zvezi z njimi?

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano jer upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane.Za okužbo se je potrebno dotakniti onesnažene površine in si nato zanesti z umazanimi rokami irus na oči, nos, ali usta. Glavni ukrep je torej, da e ne dotikamo obraza in da si pogosto umivamo ali razkužujemo roke.

Po vrnitvi iz trgovine vrečko pustite v veži in si pojdite umit roke. Nato se vrnite po vrečko in jo razpakirajte. zatem si ponovno umijte roke.

Živila, ki jih nameravate zaužiti surova (na primer sadje in zelenjavo), je potrebno temeljito oprati. Embalažo iz plastike, stekla ali kovine lahko obrišete z alkoholnim robčkom ali umijete z raztopino detergenta in vode. Vsebino iz papirnate embalaže lahko pretresete v novo, čisto embalažo, staro pa zavržete.

KAKO RAVNATI OB SUMU NA OKUŽBO?

 1. Kateri so simptomi in znaki novega koronavirusa? Kako naj vem, ali sem okužen?

Glavni simptomi okužbe s novim koronavirusom so vročina, kašelj, in težave z dihanjem (občutek, da človek ne dobi dovolj zraka, bolečine v prsnem košu,...). Pogosti so tudi boleče žrelo, izrazita utrujenost in slabo počutje, ter bolečine v mišicah ali sklepih. Pojavijo se lahko tudi glavobol, bolečine v trebuhu, driska, bruhanje. Človek ima lahko različno kombinacijo teh simptomov in znakov ali tudi le enega od teh.

Ker so simptomi in znaki nespecifični in lahko podobni drugim boleznim (gripa, prehlad, druge respiratorne okužbe, alergije…) ni možno brez laboratorijskega testa vedeti, ali je človek okužen ali ne. Glede na trenutno situacijo pa vsak primer obravnavamo, kot da je okužen z novim koronavirusom.

 1. Pri sebi ali bližnjemu opažam enega ali več simptomov okužbe z novih koronavirusom. Kaj naj naredim zdaj?

Ko opazite znake ali simptome okužbe z novim koronavirusom, je najprej potrebno poskrbeti, da morebitne okužbe ne širite naprej. Če sicer hodite v službo, ostanite doma. Umaknite se od ostalih članov gospodinjstva v ločen prostor.

Nato kontaktirajte svojega osebnega zdravnika, ki bo presodil, ali je potrebno testiranje, in dal nadaljnja navodila.

Če je potrebno testiranje, se boste z osebnim zdravnikom dogovorili o tem, na kateri testni točki boste lahko to opravili in kako priti do tja.

Če so vaši simptomi blagi in ne spadate v rizično skupino, se bo morda zdravnik odločil, da testiranje ni potrebno in da lahko bolezen prebolite v domači oskrbi. V tem primeru se ravnajte po njegovih navodilih in navodilih za oskrbo bolnika doma.

Če osebni zdravnik ni dostopen (vikend ali izven delovnega časa), pokličite dežurno službo. Če je vaše stanje tako resno, da potrebujete nujno medicinsko pomoč (nenadna zelo visoka vročina, gnojno izkašljevanje, težave z dihanjem), pokličite 112.

TESTIRANJE

 1. Nimam nobenih simptomov, a sem bil v stiku z okuženim. Ali se lahko testiram?

O testiranju v Sloveniji presodi osebi zdravnik (oziroma dežurna služba ali nujna medicinska pomoč), vendar pa po trenutnih smernicah ne testiramo oseb brez simptomov, ki niso v položaju okužiti rizične skupine bolnikov (npr. zdravstveni delavci in zaposleni v DSO-jih). Razlog za to je razumna uporaba omejenega števila testov v Sloveniji in možnost lažno negativnega testa in s tem lažni občutek varnosti.

Potrebno je samoopazovanje. V primeru kakršnih koli simptomov in znakov ostanite doma in kontaktirajte svojega osebnega zdravnika.

 1. Se lahko testiram samoplačniško?

Trenutno samoplačniško testiranje v Sloveniji ni možno.

 1. Ali so na voljo hitri testi ali testi na osnovi serologije?

Zaenkrat je pri nas na voljo le laboratorijski test, ki ga odredi osebni zdravnik. Se pa pospešeno razvija metode, s katerimi bo možno tudi drugačno testiranje.

 1. Se lahko testiram sam doma s katerim izmed praktičnih testov, ki se širijo po internetu?

Edini zanesljivi test je na žalost laboratorijski test, ki ga odredi zdravnik. Domači testi, ki se širijo po internetu (zadrževanje zraka za določen čas in podobno), na žalost niso uporabni. Če bi bilo testiranje tako enostavno, bi zlahka testirali vsakega prebivalca Slovenije.

Če imate simptome in znake okužbe, kontaktirajte svojega osebnega zdravnika, ki lahko po potrebi odredi test.

 1. Testiral sem se za novi koronavirus. Kdo in v kakšnem času me bo obvestil o rezultatih?

Različne testne točke se držijo različnih protokolov. Nekatere obveščajo le o pozitivnem izvidu, druge tudi o negativnem. Zato se držite navodil posamezne testne točke.

O pozitivnem izvidu bi morali biti načelno obveščeni v 24 urah. Če klica dlje časa ne dobite, lahko kontaktirate osebnega zdravnika, da preveri glede vašega statusa

PREVENTIVA IN ZAŠČITNA OPREMA

 1. Kako naj se zaščitim, če moram zapustiti domovanje zaradi nujnih opravkov (trgovina, pošta,...)?

Najboljše je, da stanovanje čim manj zapuščate. Če morate vseeno po nujnih opravkih, se lahko zavarujete s preventivnimi ukrepi. Držite se vsaj 2 m stran od drugih ljudi. Ne hodite v zaprte prostore z veliko ljudmi in rajši na prostem počakajte, da se prostor sprazni. Nosite lahko zaščitno maslo ali si čez nos in usta ovijete šal ali ruto. Dotikajte se le tistega, kar je nujno potrebno. Ne dotikajte se obraza in pogosto si umivajte ali razkužujte roke.

Nakupe naj opravi le en član družine. Vnaprej si napišie listek, da bo obisk trgovie čim krajši.

 1. Kako lahko kirurško masko uporabim več kot enkrat?

Kirurške maske so namenjene kratkotrajni enkratni uporabi. Večkratna ali dolgotrajna uporaba je lahko celo nevarna, saj se virus nabira v maski v visokih koncentracijah, če je maska vlažna, pa jo lahko prehaja.

Maske ni mogoče razkužiti in ponovno uporabiti, ne glede na to, kateri postopek poskusite uporabiti (špricanje z razkužilom, prekuhavanje, uporaba ekonom lonca na pritisk, prelikanje,...). Taki postopki poškodujejo masko in jo naredijo neučinkovito, četudi maska izgleda popolnoma enaka, kot prej. Uporaba tako obdelane maske lahko celo poveča verjetnost okužbe.

 1. Kako naredim domačo, pralno masko?

Navodila objavljena na spletni strani UKC LJ.

 1. Kako naj ravnam z pogosto uporabljenimi predmeti (denar, denarnica, ključi, kreditne kartice…)?

Za okužbo se moramo dotikati okuženega predmeta in se nato z umazanimi rokami dotikati svojih sluznic. Glavi ukrep je torej, da se ne dotikate obraza in da redno umivate ali razkužujete roke, sploh po kontaktu s takimi predmeti.

Predmete, ki to vzdržijo, lahko tudi obrišete z razkužilom za površino (npr. 70% alkohol).

 1. Kako lahko preprečim okužbo doma?

Tudi doma lahko veliko naredimo za preprečevanje okužbe. V stanovanju ali hišo ostanemo kolikor je le mogoče, razen res najnujnejših opravkov (služba in občasno trgovina). Po opravkih naj gre, če so nujni, le en član družine. Za trgovino naj ima napisan listek, da bo obisk čim krajši.

Površine, ki se jih pogosto dotikamo vsi (pulti, kljuke, stikala, ročaji predalov in hladilnika…) večkrat očistimo. Dovolj so normalna čistila za površno, ki jih imamo doma. Proti virusu je učinkovit 0,1 % natrijev hipoklorit (varikina) in 60 % etanol (alkohol).

Prostore pogosto prezračujemo, na vsakih nekaj ur odpremo okna in prevetrimo stanovanje.

Če živimo v večstanovanjski hiši je posebno potrebna pozornost v skupnih prostorih. Dvigalo predstavlja večjo možnost za okužbo, zato raje izberemo stopnice. Če je nujno izbrati dvigalo, ga uporablja le ena oseba naenkrat. Gumb lahko pritisne s pisalom, če uporabi prst, pa naj si po tem umije ali razkuži roke. Če uporabljamo stopnice, se poskušamo čim manj dotikati ograje in drugih površin, ki se jih dotikajo vsi. Če si moramo pomagati z ograjo, si po uporabi umijemo roke.

V vsakem primeru si roke umijemo takoj, ko pridemo domov, da na ta način preprečimo širjenje morebitnega virusa od zunaj po našem stanovanju.

Čevlje pustimo pred stanovanjem ali v veži in po stanovanju hodimo s drugo obutvijo, na primer copati.

Če je možno, tudi člani istega gospodinjstva lahko izogibajo izjemno tesnim stikom. Ne rabi se na primer cela družina stiskati na istem kavču. Če je le možno, naj vsak član gospodinjstva večino časa preživi v ločeni sobi od ostalih. Tudi sicer se svetuje zadrževanje na 2 m od ostalih oseb. Če je možno, tudi obroke jejte ločeno.

Vsak član gospodinjstva naj uporablja svoj ločen jedilni pribor, brisače in perilo.

Če kdo v družini začne kazati znake bolezni, naj se osami od ostalih in pokliče osebnega zdravnika.

 1. Kako naj razkužim različne predmete (oblačila, pohištvo, roke,...)?

Za roke in kožo so primerna le specifična razkužila, namenjena za roke. Ta morajo vsebovati vsaj 60% alkohol. Ne razkužujte kože z razkužili, namenjenimi za površine. Umivanje rok je enako ali še bolj učinkovito kot razkuževanje. Roke umivajte s toplo vodo in milom. Z milom jih drgnite vsaj 20 sekund, še rajši pa 1 minuto. Poskrbite, da zajamete vse predele, tudi med prsti, pod nohti, zapesta, in palce. Otrokom povejte, naj si med umivanjem zapojejo pesmico, da si bodo umivali dovolj dolgo. Roke obrišite v papirnato brisačo za enkratno uporabo in z njo tudi zaprite pipo, preden brisačo vržete v smeti.

Pohištvo in predvsem pogosto dotaknjene površine kot so pulti, kljuke, ročaji, stikala in drugo, lahko očistite in razkužite s čistili, ki jih imate že sicer doma. Za razkuževanje površin zadošča 0,1 % vodikov hipoklorit (varikina) in 60 % etanol (alkohol).

Tudi pogosto uporabljene predmete, ki to lahko zdržijo (npr. denarnice) lahko poskusite nežno obrisati s papirjem, navlaženim z razkužilom.

Obleke perite na vsaj 60 stopinj z normalnimi praški ali čistili.

Virusa ne poskušajte uničiti z obsevanjem z ultravijolično svetlobo ali visoko temperaturo, da se pri tem ne poškodujete!

RAZNO

 1. Kam lahko prijavim kršitelje odloka o združevanju?

Državljan, ki zazna, da se drugi ne držijo uredb preventive lahko kontaktirajo Zdravstveni inšpektorat na 01 280 38 02.

 1. Koliko časa bo trajala epidemija?

Na žalost je nemogoče napovedati, koliko časa bo trajala epidemija ali ukrepi. Vemo pa, da bo čas najkrajši, če se vsi držimo vseh ukrepov. Zato ostanimo doma, izogibamo se ljudi, umivamo si roke, ne dotikamo se obraza in tako dalje. Vsak posameznik ima moč, da prepreči širjenje naprej. pri novem koronavirusu je ocenjeno, da en posameznik okuži približno 3 nove ljudi. Če vsak od teh okuži 3 nove in tako naprej, in se ta cikel ponovi 10 krat, se je bolezen z le ene osebe prenesla na skupno 15.000 ljudi. Torej ostanimo doma in se držimo ukrepov tudi če smo prepričani, da nam nič ni.

 1. Sem starejša oseba, za katero bi bilo zapuščanje stanovanja teh razmerah tudi za nujne stvari lahko nevarno. Kam se lahko obrnem za pomoč in dostavo hrane?

Hrano iz trgovine in zdravila iz lekarne vam lahko prinašajo tudi svojci, če se pri tem držijo preventivnih ukrepov. Prinešeno naj vam pustijo pred zaprtimi vrati in odidejo, da ne boste prišli v stik.

Če to ni možno, je civilna zaščita organizirala pomoč in dostavo hrane za take osebe. Kontaktirajte civilno zaščito v svoji občini.

 1. Ali je nujno, da grem na pregled v bolnišnico zaradi drugih zdravstvenih težav? Kako naj se zavarujem?

Odgovor je odvisen od mnogih dejavnikov, vašega zdravstvenega stanja, ukrepov v vašem okolišu, naravi pregleda, na katerega ste bili napoteni. Velik del nenujne zdravstvene aktivnosti treutno ne deluje. Obrnite se na svojega osebnega zdravnika ali ustanovo, kjer imate pregled in preverite, ali sploh trenutno opravljajo dejavnost in ali je nujno, da pridete na pregled. Če bo ocenjeno da je pregled potreben, se držite preventinih ukrepov. Tja pridite z osebnim prevozom ali taksijem. Če je možno nosite zaščitnp masko. V čakalnici se držite 2 m od ostalih ljudi. Ne dotikajte se obraza in pogosto si umivajte ali razkužujte roke.

 1. Kako naj uredimo varstvo otroka? Kje lahko dobim potrdilo, če moram ostati doma zaradi varstva?

Če nimate varstva za otroke, lahko po novem interventnem zakonu eden izmed staršev ali skrbnikov ostane doma in prejema nadomestilo v višini 50% plače. Za to ne potrebujete posebega potrdila, le obvestite delodajalca da ostajate doma iz tega razloga.

Če oba starša ali skrbnika opravljata po zakonu nujne službe (zdravstveni delavci, policisti, gasilci,...), se lahko obrnete na civilno zaščito v svoji občini, kjer je organizirano varstvo za te otroke. Prav tako se lahko obrnete na mail pomoc@medicinec.si, kjer brezplačno varstvo nudijo študenti prostovoljci.

Zdaj nikakor ni čas, da bi na otroke pazili stari starši ali drugi starejši ljudje! Nujno se je izogibati vsakršnemu stiku s starejšimi, razen če je ta nujen (skrbite za obnemogle starše in podobno), še osebno pa je pomembno, da v stik ne pridejo otroci.

 1. Če okužbo prebolim, sem potem odporen nanjo?

Imunost po preboleli okužbi še ni dobro raziskana. Neka oblika imunosti se verjetno vzpostavi, saj brez tega ne bi bilo možno zamejevanje okužbe, kakor so to uspeli na Kitajskem. Ni pa jasno, kako učinkovita ali dolgotrajna bi bila taka zaščita. Povsem možno je, da imunost traja le nekaj tednov ali mesecev, kot to velja za gripo. V zvezi s koronavirusom obstajajo nekateri poročani primeri ponovne okužbe. Ni pa popolnoma jasno, ali gre res za ponovno okužbo ali vmes le lažno negativne teste, ko je je bil pacient resnici še prvič okužen. Možno bi bilo tudi, da bi potencialna ponovna okužba potekala huje kot prva, kakor se to zgodi na primer pri denga hemoragični mrzlici.

Glede imunosti skratka še nimamo dovolj podatkov, zato je tudi za ljudi, ki so okužbo preboleli, izjemno pomembno, da se držijo enakih varnostnih priporočil in preprečujejo možno ponovno okužbo.