Kako pomaga ZŠMS?

V kolikor ste se znašli v situaciji, ko bi potrebovali kakršnokoli pomoč, pa ne veste na koga se obrniti, smo vam v Zvezi študentov medicine Slovenije s svojo bazo prostovoljcev (ki vključuje tudi študente drugih strok) vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Pišite nam na sekretar@zsms.si in skupaj bomo našli rešitev!

Organizacija varstva otrok zaposlenih zdravstvenih delavcev

V Zvezi študentov medicine Slovenije (in obeh članskih društvih - Ljubljanskem in Mariborskem) se zavedamo, da so starši, zaposleni v UKC, SB in ZD po Sloveniji v teh težkih dnevih še posebej na udaru.

Menimo, da je v nastali situaciji pomembna predvsem solidarnost, zato smo naše člane, študente splošne medicine na obeh medicinskih fakultetah v Sloveniji pozvali, da pomagajo. K pomoči smo zaradi velikega odziva kasneje pozvali tudi vse ostale študentske klube, sekcije in drušva v Sloveniji. Študentje imamo v teh dnevih na voljo več časa in z veseljem priskočimo na pomoč pri varstvu otrok, če te zaradi obremenjenosti staršev ni mogoče organizirati drugače.

V kolikor poznate koga, ki bi mu pomoč prišla prav, ga prosimo obvestite, naj nam pišete na pomoc@medicinec.si. Pripiše naj le svoje osnovne (ime, priimek, kraj), kontaktne podatke (telefonska številka, e-mail) ter kraj, kjer bi potreboval varstvo. Vsa nadaljna navodila sledijo v prejetem odgovoru!

Člani DŠMS iz UL MF sodelujejo v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

V klicnem centru se je v koordinaciji projekta Imuno ter v sodelovanju z Infekcijsko kliniko, Uradom vlade za komuniciranje, Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Upravo RS za zaščito in reševanje in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center, v katerem danes sodeluje okoli 70 študentov medicine višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ti pod nadzorom in mentorstvom strokovnjakov medicinskih strok in predstavnikov ministrstev odgovarjajo na vprašanja državljanov v povezavi z epidemijo novega koronavirusa.

Enota za Oskrbo Bolnikov Rdečega Križa Slovenije

Na pobudo po pridružitvi Enoti za oskrbo bolnikov (EOB), ki deluje pod okriljem Rdečega križa Slovenije, se je odzvalo 45 študentov medicine, za kar smo v Zvezi študentov medicine Slovenije iskreno ponosni! S tem smo ustvarili močno bazo prostovoljcev, ki lahko po potrebi pomagajo ljudem v stiski!

EOB sodeluje v Mobilnem stacionariju, ki je bil zaradi epidemije postavljen v vojašnici Edvarda Peperka. Skupaj z vojaško bolnico ROLE 2 lahko s svojimi kapacitetami neodvisno zagotovi prostor in nego 145 obolelim.

Pomoč prostovoljcev v Domovih starejših občanov

Na pobudo Ministrstva za zdravje in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije smo se s svojimi prostovoljci pridružili pomoči najbolj obremenjenim zdravstvenim domovom, ki zaradi povečanega obsega dela potrebuje dodatne okrepitve.

Skupaj s študenti zdravstvene nege in babištva pomagamo tam, kjer je pomoč najbolj potrebna!

Pomoč in podpora UKC LJ

Tudi Univerzitetni klinični center v Ljubljani se sooča s povečanim obsegom dela, ki ga marsikdaj ne morejo pokriti z redno zaposlenimi delavci. Na njihovo pobudo smo na pomoč poslali prostovoljce, študente medicine, ki v ozadju skrbijo, da je delo zdravstvenega osebja kar se da tekoče in nemoteno.

Ljubljana:
Društvu študentov medicine Slovenije

Projekt Imuno je bil eden od pobudnikov Nacionalnega klicnega centra za informacije o koronavirusu (glej zgoraj). Poleg tega pa člani projekta na svoji facebook strani vsak dan pripravljajo dnevna poročila trenutnega stanja, novih informacij in ukrepov. Odgovarjajo na pogosta vprašanja in razbijamo mite.

Projekt Virus s svojimi objavami na socialnih omrežjih o sovešča javnost o vprašanjih povezanih s COVID-19 ter spolnostjo. Podajajo nasvete kako ohranjati stabilen partnerski odnos na daljavo, z uporabo tehnologije. Člani s svojim znanjem razščiščujejo mite, ki so se v povezavi s spolnostjo ustvarili v javnosti!

Projekt Medimedo je v sodelovanju z blogom Male rokice pripravil pravljico o Koronavirusu. S tem želi staršem ponuditi prikladen način razlage trenutnega stanja svojim otrokom. Prek otrokom prilagojenega videoposnetka ozaveščajo o pomenu pravilnega umivanja rok. V sodelovanju s študenti farmacije pa že nastaja animirana zgodbica za otroke!

Projekt Misli na srce pripravlja informativne objave o COVID-19, ki jih s svojimi sledilci deli na facebook in instagram profilu.

Projekt Pulmo pripravlja informativne objave o COVID-19, pripravil pa je tudi enostaven slikovni vodnik z navodili, kako v trenutni situaciji zaščititi sebe in skupnost. S svojimi sledilci tako preko družbenih omrežij (Facebook in Instagram) delijo najnovejše informacije in priporočila.

Ultrafest je pripravil informativno objavo o ultrazvočni preiskavi pljuč na pacientih s COVID-19, kjer je s pomočjo slik prikazal ultrazvočne spremembe pri različnih stadijih bolezni. Prav tako pa tudi v tem projektu preko vseh socialnih omrežji delijo najbolj aktualne informacije o COVID-19

Več o projektih lokalnih društev si lahko preberete tukaj.

Maribor:
Društvo študentov medicine Maribor

Vakcinet s svojimi sledilci na vseh družbenih omrežjih redno deli podatke, ki jih pripravlja projekt Imuno. Ustvarjajo lastne infografike, kjer razbijajo mite in neresnice o COVID-19 ter pomagajo pri skrbi za duševno zdravje v času izolacije.

Projekt Melita je za diabetične bolnike ter ostane rizične skupine bolnikov pripravil informativne brošure o poteku in zaščiti pred okužbo s Koronavirusom. Tako specifičnim skupinam prebivalstva omogočajo dostop do preverjenih informacij ter jim s strokovimi smernicami pomagajo pri samozaščiti.

Presnovnik na svoji Facebook strani vsakodnevno objavlja prispevke iz preteklih številk revije. S tem želi javnosti približati specifične teme, hkrati pa jim omogočiti, da jim v samoizolaciji ni dolgčas.

Dotik življenja na socialnih omrežjih neprestano objavljajo različne ideje za kratkočasenje med karanteno. Pri tem skrbijo za mentalno zdravje prebivalstva, ki imajo v tem času omejene socialne stike.

Študentska urgentna sekcija na svojih socialnih omrežjih delijo infografike in informacije o COVID-19, ki jih pripravljajo nacionalne in mednarodne organizacije (NIJZ, WHO).

Več o projektih lokalnih društev si lahko preberete tukaj.