Izobraževalno gradivo

Koristne povezave

Videoposnetki četrtkovih izobraževanj

  • V sodelovanju s Sekcijo študentov zdravstvene nege in babištva organiziramo četrtkova izobraževanja, ki so navadno izjemno dobro sprejeta med študenti. Marsikdo se jih ne more udeležiti ali pa bi predavanje oz. delavnico poslušal ponovno, zato pripravljamo posnetke, ko je to mogoče. Vabljeni k ogledu!

Druge koristne povezave

Na spodnjih povezavah boste našli koristne videoposnetke, ki vam bodo v pomoč pri učenju opravil zdravstvene nege.

NAMEŠČANJE OVO


NEGA

Menjava plenic:

Uporabni videi v zvezi z nego, ki niso vključeni v posamezne kategorije:


JUTRANJA NEGA

Pod jutranjo nego spada:

  • Previjanje oskrbovancev s plenicami

  • Nega s čistilno peno. Z vlažno krpico očistimo obraz, s krpico in peno pa očistimo še dlani, pazduhe in ostale pregibe, kjer se nabira umazanija. Temeljito očistimo sramne predele, zadnjico in ostale dele, ki so v plenici. S tem preprečimo zadrževanje vlage v teh predelih, ki lahko vodi v rdečico, vnetje in v končni fazi razjede zaradi pritiska. Pri nameščanju plenice smo pozorni, da plenico dobro namestimo v ingvinalnem pregibu. Slabo nameščena plenica vodi v iztekanje vsebin in potem je potrebno preobleči celotno posteljo.


VEČERNA NEGA

Pod večerno nego spada:

  • Menjava plenic iz dnevnih v nočne ter čiščenje s peno

  • Umivanje protez, ustna higiena

NEGA TEKOM DNEVA

Med dnevom preverjamo stanje plenic in jih zamenjamo, če je to potrebno. Sicer je pomembna še oskrba kroničnih ran, preoblačenje pižame in posteljnine, premikanje oskrbovancev, če se le-ti ne morejo premikati sami za preprečevanje preležanin.


TUŠIRANJE

Pri tuširanju je potrebno paziti, da oskrbovancu ne zdrsne, prav tako potrebujejo pomoč pri umivanju telesa in glave ter pri brisanju in sušenju las. Če ima oseba dihalno kanilo smo pozorni, da preprečimo vdor vode v dihala. Med tuširanjem je najbolje, da oseba sedi na za to namenjenem stolu. Po tuširanju je potrebno dobro posušiti vse rizične predele, anogenitalni predel in med prsti na nogami. Če opazimo, da je suha koža, uporabimo vlažilne kreme.

OBLAČENJE


DELITEV HRANE IN HRANJENJE

Pomembno je, da se vsakemu razdeli primerna hrana glede na dieto (povejo negovalci v domu) in sposobnost žvečenja in požiranja. Vsi, ki imajo nazogastrično sondo in gastrostomo dobijo spasirano hrano, ki se jo nato z brizgo vnese v telo preko sonde ali stome. Nekaterim, ki ne morejo žvečiti ali normalno požirati, vnašamo pasirano hrano v telo preko brizge direktno v usta. Če je žvečenje in požiranje samo delno ovirano, se oskrbovance hrani z žlico, daje se jim zmehčano hrano, ki se lažje razgrize.


HRANJENJE Z ŽLICO